In casele mai vechi, azbestul poate fi gasit in mai multe materiale de constructii, atat in interior, cat si in afara, cum ar fi acestea:
· Gresie si alte materiale asociate
· Izolarea din jurul cuptoarelor, boilerelor, sobelor mari de ardere cu lemn, precum si altor sisteme de incalzire
· Materiale pentru acoperisuri, tigla
· Materiale izolatoare in pereti si mansarde, instalate pana la sfarsitul anilor 1990
· Materiale artificiale folosite in seminee pe gaz
· Vopsea si materiale pentru pereti - folosite inainte de 1977
Azbestul poate fi eliberat de sisteme vechi de izolare a casei, dar si de alte produse din locuinta, cauzand probleme grave de sanatate. Ce trebuie sa facem daca banuim ca avem azbest in casa?
Nu exista, probabil, un alt loc in lume in care te simti la fel de in siguranta ca si la tine acasa. Dar ce faci in cazul in care casa ta a fost contaminata cu un poluant nociv care ar putea provoca boli respiratorii sau chiar un tip de cancer numit mezoteliom? Azbestul este un poluant care poate fi gasit in casa, mai ales in casele mai vechi.
Ce este Azbestul?
Azbestul este o forma de silicat de magneziu format din manunchiuri de fibre. Prin anii 1970, aceste fibre naturale s-au adaugat in procesele de constructii case, auto, diverse fabricatii, precum si alte materiale pentru a le face rezistente la foc. De la sfarsitul anilor 1980, cele mai multe tipuri de azbest au fost interzise oficial de la orice utilizare in cele mai multe tari, dar inca mai poate fi gasit in orice produs fabricat inainte de interdictie, cu exceptia cazului in care a fost eliminat intre timp. De ce au fost interzise produsele realizate cu azbest? S-a descoperit ca exista efecte grave de sanatate asociate cu expunerea la azbest, inclusiv mezoteliom, o forma rara de cancer.
Azbestul si Sanatatea
Azbestul in casa ta nu inseamna in mod automat ca sanatatea ta si a familiei tale este in pericol sau ca aerul din casa ta este contaminat cu fibre de azbest. Materialele ce contin azbest, dar care sunt in stare buna si bine securizate nu pot provoca probleme.
Cu toate acestea, in cazul in care materialele sunt perturbate/distruse, fibre de azbest pot fi eliberate in aer si pot afecta astfel calitatea aerului. Atunci cand aceste fibre de azbest sunt inhalate, unele se pot depune permanent in plamani, cauzand o serie de probleme de sanatate ce pot avea ca rezultat:
· Mezoteliom, o forma rara de cancer care afecteaza membranele mucoasei din abdomen sau piept (pleura, peritoneu, pericard)
· Azbestoza, o cicatrizare a plamanilor
· Cancer pulmonar
· Potential risc crescut de cancer de esofag, rinichi, colon, tract gastro-intestinal si gat
Cei mai multi oameni sunt expusi la o cantitate mica de azbest, care nu este de obicei nociv. In cazul in care cantitatea de azbest in masurile de aer este intre aproximativ 0,00001 si 0,0001 fibre pe mililitru (fibre / ml), atunci nu este un pericol pentru sanatate. Limita legala pentru expunerea in conditii de siguranta la azbest la locul de munca este in prezent de 0,1 fibre / ml, astfel incat orice masura de azbest in casa de 0,1 fibre / ml sau mai mare este o problema de sanatate. Poti avea aerul din casa testat pentru a vedea daca azbestul este prezent sau nu.
Cum scapam de azbest
Primul pas este de a identifica materialele care contin azbest, desi acest lucru poate fi dificil. Nu se poate spune cert doar privindu-le. Unele materiale pot fi etichetate ca fiind cu continut de azbest. In caz contrar, probele vor trebui luate si analizate pentru fibre de azbest.
Este idicat sa luam intotdeauna mostre ale materialului suspectat de a contine azbest. In cazul in care materialul este distrus/tulburat sau indepartat incorect, azbestul pot fi eliberat in aer, ducand la posibile probleme de sanatate.
O modalitate de a gestiona problema azbestului in casa ta este de a sigila materialele contaminate cu o substanta care retine fibrele din a se elibera in aer. Este posibila si plasarea unui “capac de protectie” pe materialul respectiv pentru a bloca fibrele.
Indepartarea completa a materialelor ce contin azbest din casa este un proces mult mai complicat si scump, dar nu incerca acest lucru pe cont propriu. Apeleaza la un profesionist.
Desi poate iti doresti sa evititi expunerea la azbest, tine cont de faptul ca mezoteliomul este un tip foarte rar de cancer. Simptomele de multe ori nu apar decat la mult timp dupa expunerea la poluanti in aer – poate chiar dupa 20 sau 30 de ani. Daca banuiesti ca unele materiale de constructii din casa ta sunt destul de vechi pentru a contine azbest, fa-ti timp pentru a gasi un profesionist si ia o decizie cu privire la modul prin care sa rezolvi situatia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu