Unele meserii (ocupatii) ca: electrician, legator de sarcina, macaragiu, stivuitorist, acordarea primului ajutor, etc. necesita autorizarea interna din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
Autorizarea internă SSM se face astfel:
- Elaborare deciziei de constituire a comisiei de autorizare
- Elaborarea materialelor de instruire si a testelor
- Instruirea din punct de vedere a securitatii si sanatatii in munca a persoanlului in legatură cu specificul meseriei (riscuri specifice, masuri de reducere a riscului, etc.)
- Test de verificare a aptitudinilor practice
- Test de verificare teorie
- Evaluarea in urma testelor teoretice si practice
- Intocmirea procesului verbal de examinare
Avand in vedere ca exista neclaritati in ceea ce priveste autorizatiile necesare exercitarii functiei de electrician de intretinere, este necesar sa facem cateva precizari.
Autorizarea interna pe linie de securitate si sanatate in munca trebuie stabilita in instructiunile proprii ale angajatorului, astfel:
- Orice lucrător care are calificare de electrician sau asimilat acestuia (electromecanic, electrotehnic, instalatii electrice in constructii), indiferent de functia in care a fost incadrat la angajare, daca isi desfasoara activitatea in instalatiile sau asupra instalatiilor electrice in exploatare ori in vecinatatea acestora, unde exista riscuri de natura electrica, trebuie sa fie autorizat.
- Autorizarea atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza.
Prin aceste autorizari interne se verifica competentele si cunostintele minime necesare postului ocupat de persoana in cauza, avand in vedere incadrarea in grupele de autorizare pe care le solicita postul ocupat. Posturile/functiile de electricieni din cadrul unui operator economic necesita anumite competente stabilite in grupele de autorizare pentru care personalul va fi incadrat astfel:
- grupa I – executant de lucrari in cadrul formatiei de lucru
- grupa a II-a – executant de manevre
- grupa a III-a – sef de lucrare
- grupă a IV-a – admitent la lucrari si/sau responsabil de manevre
- grupa a V-a – emitent
Necesitatea autorizarii interne a electricienilor este stipulata si de Ordinul presedintelui A.N.R.E Nr.90 din 2009, in articolul 6, astfel:
Art. 6. – Exploatarea instalatiilor electrice se face de catre un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la Sistemul electroenergetic national, pe care le exploateaza cu personal autorizat in conformitate cu prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in baza instructiunilor proprii; calitatea de electrician autorizat pentru exploatarea instalatiilor electrice este conferita prin Talonul de autorizare emis de operatorul economic angajator, in conformitate cu prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Personalul care executa lucrari de mentenanta in instalatiile electrice racordate la Sistemul Energetic National (SEN) in schimb necesita autorizare din partea autoritatii competente, respectiv A.N.R.E., asa cum reiese din art.1 al Ordinului 90/2009:
Art. 1. - In conformitate cu cerintele normelor in vigoare, activitatile de proiectare, executare, verificare si exploatare a instalatiilor electrice din Sistemul electroenergetic national se realizeaza de catre electricieni autorizati si/sau operatori economici atestati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (autoritatea competenta) in conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiecteaza, executa, verifica si exploateaza instalatii electrice din sistemul electroenergetic, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 24/2007.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu