luni, 28 noiembrie 2016

Dar de Moș Crăciun


Fisa tehnica de securitate



Fisa tehnica de securitate este un document acceptat international pentru comunicarea informatiilor privind pericolelele si riscurile pe care le prezinta o substanta sau un preparat chimic, precum si masurile ce trebuie luate pentru reducerea sau eliminarea acestora. Asadar, fisa tehnica de securitate reprezinta “pasaportul” care trebuie sa insoteasca orice livrare de substante si preparate chimice.


Comerciantii care distribuie prin magazine proprii substante/ preparate chimice au obligatia de a solicita de la firmele de unde se aprovizioneaza, urmatoarele documente in limba romana:

  • fise tehnice de produs care contin informatii despre utilizare, caracteristici tehnice, mod de utilizare produs, etc.
  • fise tehnice de securitate pentru produs,
  • agrement tehnic pentru produsele achizitionate din import,
  • declaratie de conformitate pentru produs, intocmita conform prevederilor HG nr. 1022/ 10.09.2002, referitor la regimul produselor si serviciilor care pot pune in pericol viata, sanatatea securitatea muncii si protectia mediului
  • certificat de calitate pentru lotul de produs aprovizionat.   

Documentele se pastreaza la dosar si se prezinta la cerere organelor de control.
Orice produs livrat din magazin va fi insotit de copii xerox dupa documentele susmentionate.
In magazinele care comercializeaza materiale cu continut de substante si/ sau preparate chimice periculoase, precum si la utilizatori se va pastra evidenta materialelor achizitionate, a materialelor vandute si a stocurilor existente.

Depozitarea acestor materiale se va face separat, pe rafturi, in tarcuri, dulapuri, etc. inscriptionate si avertizate corespunzator.
Utilizatorii de substante periculoase trebuie sa depoziteze aceste produse in ambalajul lor original, pe sortimente, tinand cont de incompatibilitatile lor chimice.
La depozitare, utilizatorii trebuie sa tina cont de conditiile de depozitare impuse de catre fabricant si mentionate in fisa tehnica de securitate, care insoteste obligatoriu produsul achizitionat.
Pentru utilizare pe fluxul tehnologic, se va elibera din magazine numai cantitatea strict necesara de produse periculoase, pentru o perioada de timp maxima, stabilita prin instructiunile de lucru (de regula, pentru un schimb de 8 ore).
In magaziile de depozitare, ale utilizatorilor, precum si la locul de munca/ postul de lucru, unde se utilizeaza produse periculoase se va regasi un exemplar din fisa tehnica de securitate si cate un exemplar din celelalte documentele care obligatoriu trebuie sa insoteasca marfa livrata de catre comercianti/ producatori, traduse in limba romana.