luni, 23 mai 2016

Sudarea oxiacetilenică

Utilizarea acetilenei din butelie a simplificat mult sudarea oxiacetilenică dar încă au mai rămas măsuri de luat atât pentru protecția lucrătorilor cât și pentru protecția la foc.

În timpul operațiunilor de sudare sau de tăiere cu flacăra oxiacetilenică se formează scântei ori brocuri (particule de metal topit) care se deplasează pe traiectorii diferite de la locul de producere și care își păstreaza potențialul de aprindere pâna la distanțe de 5-10 m.

Din acest motivZona de lucru va fi îngradită cu paravane sau pereti netezi, care vor fi prevăzuți cu tăblițe avertizoare. Este interzisă staționarea și trecerea oricărei persoane în zona de lucru care este semnalizată.

Un pericol mai puțin evident este expunerea la gaze chimice dăunatoare care apar în timpul procesului de sudare. Expunerea la anumite metale, oxizi sau monoxid de carbon poate dauna grav sănătății. Expunerea îndelungată la aceste emisii de gaze agravează foarte mult sistemul respirator și cauzează slăbirea organismului. Pentru a preveni expunerea la aceste gaze este necesară o bună ventilație în zona de lucru.


Din acest motivLocurile de muncă în care se executa lucrări de sudare pot fi permanente sau temporare, fixe sau mobile. Locurile de muncă fixe se organizează în încăperi special dotate sau în spatii deschise.

În spatiile și încaperile în care se prelucrează sau se depozitează substanțe ușor inflamabile sau unde există pericol de explozie, executarea lucrărilor de sudare și tăiere a metalelor nu este permisă decât în cazul în care a fost înlaturată în prealabil orice posibilitate de pericol de incendiu sau de explozie, prin îndepărtarea materialelor și substanțelor combustibile transportabile la o distanță de cel putin 10 m de locul sudării sau tăierii.

Din acest motivSudorii care efectuează lucrări de sudare și tăiere cu gaze (oxiacetilenică) vor avea permis de lucru cu foc deschis, conform reglementărilor în vigoare.

Când sunt folosite buteliile de oxigen sau combustibili acestea trebuie bine fixate lângă un perete sau pe un cărucior portabil, ținând cont că:
- recipientele butelie pentru oxigen se folosesc și în poziția culcată cu condiția ca robinetul cu ventil să se găsească cu cel putin 40 cm mai sus;
- recipientele butelie pentru acetilenă se folosesc numai în poziție verticală.
- amplasarea la distanțe de siguranță  a buteliei de oxigen, respectiv la cel putin 10 m de locul de sudură sau orice sursă cu foc deschis;
- depozitarea buteliilor neutilizate se face într-un țarc închis și compartimentat separat pentru fiecare tip de butelie în parte.

Atenție !
Acetilena este instabilă și poate exploda la presiuni mai mari de 207kPa.
Butelia de oxigen este foarte periculoasă, deoarece oxigenul din interior are o presiune de cca. 21MPa, când este plină.