luni, 21 martie 2016

Fumatul interzis

Nu din prima zi a unei luni, nu din prima zi a unei saptamani ci pur si simplu de joi 17 martie nu mai e posibil fumatul in spatiile publice.



Ce inseamna asta?



Toata lumea s-a referit la efectul acestei legi asupra barurilor, restaurantelor si discotecilor.

Initiatorul legii o spune insa explicit ca si-a propus ca prin modificarile aprobate sa elimine riscul de imbolnavire a copiilor. Concret, fumatul va fi interzis in toate locurile de joaca, inclusiv cele din parcuri, in statia de autobuz, la piscina, la patinoar, in curtile scolilor, spitalelor si in toate spatii publice inchise.

Fumatul la locul de munca.

Prin spatiu inchis de la locul de munca se intelege orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel puţin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in Legea nr. 319/2006 privind securitatea muncii.


Consecinte posibile.

Pesimistii afirma deja ca va fi o lege care nu se va aplica asa cu sunt atatea altele.

Totusi sunt multi care se gandesc ca n-ar risca sa  incerce incalcarea prevederilor legale deoarece sancţiunile aplicabile persoanelor juridice nu sunt tocmai mici:
  • la prima abatere - amenda de 5.000 de lei;
  • la a doua abatere - amenda de 10.000 de lei, la care se va adauga suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la aplicarea acestei sanctiuni complementare;
  • la a treia abatere - amenda de 15.000 de lei, la care se va adauga inchiderea unitatii.

Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei daca fumeaza in spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun sau in locurile de joaca pentru copii.


Asta pentru cei care nu dau doi bani pe sanatatea copiilor si a celorlati nefumatori din jurul lor...


Detalii la: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_15_2016_modificare_lege_349_2002_efecte_consum_produse_tutun.php