luni, 28 noiembrie 2016

Dar de Moș Crăciun


Fisa tehnica de securitate



Fisa tehnica de securitate este un document acceptat international pentru comunicarea informatiilor privind pericolelele si riscurile pe care le prezinta o substanta sau un preparat chimic, precum si masurile ce trebuie luate pentru reducerea sau eliminarea acestora. Asadar, fisa tehnica de securitate reprezinta “pasaportul” care trebuie sa insoteasca orice livrare de substante si preparate chimice.


Comerciantii care distribuie prin magazine proprii substante/ preparate chimice au obligatia de a solicita de la firmele de unde se aprovizioneaza, urmatoarele documente in limba romana:

  • fise tehnice de produs care contin informatii despre utilizare, caracteristici tehnice, mod de utilizare produs, etc.
  • fise tehnice de securitate pentru produs,
  • agrement tehnic pentru produsele achizitionate din import,
  • declaratie de conformitate pentru produs, intocmita conform prevederilor HG nr. 1022/ 10.09.2002, referitor la regimul produselor si serviciilor care pot pune in pericol viata, sanatatea securitatea muncii si protectia mediului
  • certificat de calitate pentru lotul de produs aprovizionat.   

Documentele se pastreaza la dosar si se prezinta la cerere organelor de control.
Orice produs livrat din magazin va fi insotit de copii xerox dupa documentele susmentionate.
In magazinele care comercializeaza materiale cu continut de substante si/ sau preparate chimice periculoase, precum si la utilizatori se va pastra evidenta materialelor achizitionate, a materialelor vandute si a stocurilor existente.

Depozitarea acestor materiale se va face separat, pe rafturi, in tarcuri, dulapuri, etc. inscriptionate si avertizate corespunzator.
Utilizatorii de substante periculoase trebuie sa depoziteze aceste produse in ambalajul lor original, pe sortimente, tinand cont de incompatibilitatile lor chimice.
La depozitare, utilizatorii trebuie sa tina cont de conditiile de depozitare impuse de catre fabricant si mentionate in fisa tehnica de securitate, care insoteste obligatoriu produsul achizitionat.
Pentru utilizare pe fluxul tehnologic, se va elibera din magazine numai cantitatea strict necesara de produse periculoase, pentru o perioada de timp maxima, stabilita prin instructiunile de lucru (de regula, pentru un schimb de 8 ore).
In magaziile de depozitare, ale utilizatorilor, precum si la locul de munca/ postul de lucru, unde se utilizeaza produse periculoase se va regasi un exemplar din fisa tehnica de securitate si cate un exemplar din celelalte documentele care obligatoriu trebuie sa insoteasca marfa livrata de catre comercianti/ producatori, traduse in limba romana.

luni, 26 septembrie 2016

Lucrul la inaltime

Orice lucrator care poate avea riscul sa se accidenteze prin cadere de la inaltime trebuie sa aiba de la medicina muncii "viza pentru lucrul la inaltime"?

In cazul unui accident de munca, dupa terminarea cercetarii trebuie completat Formularul pentru Inregistrarea Accidentului de Munca, cunoscut de catre specialist ca FIAM. La acest formular, la punctul 23 lit.a - Cauze dependente de executant, daca este vorba despre o „cadere” va trebui sa alegem una dintre variantele de mai jos:

  • 15- Căderi la acelaşi nivel prin dezechilibrare
  • 16- Căderi la acelaşi nivel prin alunecare
  • 17- Căderi la acelaşi nivel prin antrenare
  • 18- Căderi la acelaşi nivel prin împiedicare

Daca nu poate fi aleasa niciuna dintre situatiile de mai sus, atunci avem de aface cu o cadere de la inaltime in una dintre situatiile urmatoare:
  • 19- Căderi de la înălţime prin păşire în gol
  • 20- Căderi de la înălţime prin dezechilibrare
  • 21- Căderi de la înălţime prin alunecare
  • 22- Căderi de la înălţime prin antrenare
  • 23- Căderi de la înălţime datorită reacţiilor spontane inadecvate în caz de pericol



Deci lucrul la inaltime NU mai este definit doar la „peste 2 metri de la talpa piciorului” cum era pana in 2006. Acum, o cadere care nu poate fi incadrata la una din cauzele 15-18 atunci este "cadere de la inaltime" (o cadere dupa scaun, dupa prima sau a doua treapta a unei scari etc).

luni, 25 iulie 2016

Cum se evita un incendiu in bucatarie


O tigaie care contine ulei de gatit se poate aprinde atunci cand uleiul se infierbanta prea tare si devine volatil.
Daca vedeti ca din ulei iese fum, inseamna ca este aproape de punctul in care se va aprinde.

1. trebuie sa actionati fara panica;
2. inainte de toate se inchide focul;
3. apoi se umezeste bine o carpa mai mare, daca nu aveti o patura ignifuga pentru stins incendii;
4. se asaza carpa umeda peste oala si se lasa pana in momentul in care focul se stinge.


ATENTIE !!!
Nu incercati sa stingeti focul cu apa – aceasta va face flacarile sa se raspandeasca.
Reprimati-va tentatia de a lua tigaia in mana si a fugi cu ea afara. Există riscul ca flacarile sa izbucneasca in sus cu putere si, prin forta inertiei, sa va afecteze.

Dupa ce focul a fost stins, tineti tigaia acoperita pana cand se raceste complet, timp de cel puțin 30 de minute.

Daca nu puteti stinge focul sau daca acesta se raspandeste, inchideti toate usile si ferestrele, iesiti din incapere si chemati pompierii.


luni, 23 mai 2016

Sudarea oxiacetilenică

Utilizarea acetilenei din butelie a simplificat mult sudarea oxiacetilenică dar încă au mai rămas măsuri de luat atât pentru protecția lucrătorilor cât și pentru protecția la foc.

În timpul operațiunilor de sudare sau de tăiere cu flacăra oxiacetilenică se formează scântei ori brocuri (particule de metal topit) care se deplasează pe traiectorii diferite de la locul de producere și care își păstreaza potențialul de aprindere pâna la distanțe de 5-10 m.

Din acest motivZona de lucru va fi îngradită cu paravane sau pereti netezi, care vor fi prevăzuți cu tăblițe avertizoare. Este interzisă staționarea și trecerea oricărei persoane în zona de lucru care este semnalizată.

Un pericol mai puțin evident este expunerea la gaze chimice dăunatoare care apar în timpul procesului de sudare. Expunerea la anumite metale, oxizi sau monoxid de carbon poate dauna grav sănătății. Expunerea îndelungată la aceste emisii de gaze agravează foarte mult sistemul respirator și cauzează slăbirea organismului. Pentru a preveni expunerea la aceste gaze este necesară o bună ventilație în zona de lucru.


Din acest motivLocurile de muncă în care se executa lucrări de sudare pot fi permanente sau temporare, fixe sau mobile. Locurile de muncă fixe se organizează în încăperi special dotate sau în spatii deschise.

În spatiile și încaperile în care se prelucrează sau se depozitează substanțe ușor inflamabile sau unde există pericol de explozie, executarea lucrărilor de sudare și tăiere a metalelor nu este permisă decât în cazul în care a fost înlaturată în prealabil orice posibilitate de pericol de incendiu sau de explozie, prin îndepărtarea materialelor și substanțelor combustibile transportabile la o distanță de cel putin 10 m de locul sudării sau tăierii.

Din acest motivSudorii care efectuează lucrări de sudare și tăiere cu gaze (oxiacetilenică) vor avea permis de lucru cu foc deschis, conform reglementărilor în vigoare.

Când sunt folosite buteliile de oxigen sau combustibili acestea trebuie bine fixate lângă un perete sau pe un cărucior portabil, ținând cont că:
- recipientele butelie pentru oxigen se folosesc și în poziția culcată cu condiția ca robinetul cu ventil să se găsească cu cel putin 40 cm mai sus;
- recipientele butelie pentru acetilenă se folosesc numai în poziție verticală.
- amplasarea la distanțe de siguranță  a buteliei de oxigen, respectiv la cel putin 10 m de locul de sudură sau orice sursă cu foc deschis;
- depozitarea buteliilor neutilizate se face într-un țarc închis și compartimentat separat pentru fiecare tip de butelie în parte.

Atenție !
Acetilena este instabilă și poate exploda la presiuni mai mari de 207kPa.
Butelia de oxigen este foarte periculoasă, deoarece oxigenul din interior are o presiune de cca. 21MPa, când este plină. 

luni, 21 martie 2016

Fumatul interzis

Nu din prima zi a unei luni, nu din prima zi a unei saptamani ci pur si simplu de joi 17 martie nu mai e posibil fumatul in spatiile publice.



Ce inseamna asta?



Toata lumea s-a referit la efectul acestei legi asupra barurilor, restaurantelor si discotecilor.

Initiatorul legii o spune insa explicit ca si-a propus ca prin modificarile aprobate sa elimine riscul de imbolnavire a copiilor. Concret, fumatul va fi interzis in toate locurile de joaca, inclusiv cele din parcuri, in statia de autobuz, la piscina, la patinoar, in curtile scolilor, spitalelor si in toate spatii publice inchise.

Fumatul la locul de munca.

Prin spatiu inchis de la locul de munca se intelege orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel puţin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in Legea nr. 319/2006 privind securitatea muncii.


Consecinte posibile.

Pesimistii afirma deja ca va fi o lege care nu se va aplica asa cu sunt atatea altele.

Totusi sunt multi care se gandesc ca n-ar risca sa  incerce incalcarea prevederilor legale deoarece sancţiunile aplicabile persoanelor juridice nu sunt tocmai mici:
  • la prima abatere - amenda de 5.000 de lei;
  • la a doua abatere - amenda de 10.000 de lei, la care se va adauga suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la aplicarea acestei sanctiuni complementare;
  • la a treia abatere - amenda de 15.000 de lei, la care se va adauga inchiderea unitatii.

Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei daca fumeaza in spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun sau in locurile de joaca pentru copii.


Asta pentru cei care nu dau doi bani pe sanatatea copiilor si a celorlati nefumatori din jurul lor...


Detalii la: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_15_2016_modificare_lege_349_2002_efecte_consum_produse_tutun.php

vineri, 22 ianuarie 2016

Verificarea PRAM

Pentru a inlatura orice nelamurire privind obligativitatea realizarii verificarii retelei de impamantare, va informez cu privire la motivele pentru care trebuie sa existe retea de impamantare si de ce aceasta trebuie verificata periodic precum si cine este obligat sa aiba o astfel de retea de impamantare:

1. Un buletin PRAM certifica verificarea prizelor de impamantare si paratrasnetelor si are ca scop:
  • ​​
    Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
  • ​​
    ​​
    ​​
    Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice;
  • ​​
    Verificare continuitatii nulului de protectie.
2. Ce tip de consumator trebuie sa fiu ca sa ma poata obliga sa fac aceasta verificare?
  • Orice agent economic care utilizează energie electrică pentru alimentarea oricărui tip de echipament de muncă (echipament de birou, scule, dispozitive și/sau utilaje acționate electric - inclusiv redresoare pentru incarcarea acumulatorilor - care prin utilizare pot genera riscuri de electrocutare prin atingere directă și indirectă, fiind alimentate la tensiunile periculoase pentru om.  Valoarea de 30 V este considerată ca fiind pragul maxim de siguranță, tot ce depăşeşte această valoare reprezintând un potențial pericol de electrocutare.

3. Amenzile sau suspendarea temporară a activității unui agent economic, se face in baza urmatoarelor prevederi legale:

  • ​​
    ​​
    Pentru a garanta că cerinţele de securitate şi de sănătate sunt respectate şi orice deteriorări sunt depistate şi remediate la timp, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru ca echipamentele de muncă, care sunt supuse unor influenţe ce pot genera deteriorări susceptibile de a fi la originea unor situaţii periculoase, să facă obiectul  unor verificări periodice şi, dacă este cazul, unor încercări periodice efectuate de persoane competente, în conformitate cu legislaţia şi/sau cu practicile naţionale (art.5, alin.2, pct.a din Hotararea de Guvern 1146 din 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate  pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca);
  • Pentru protecţia împotriva atingerii indirecte trebuie să fie realizate următoarele măsuri tehnice: legarea la pământ, legarea la nul de protecţie (anexa 1, pct.3, 3.3.3.2. din Hotararea de Guvern 1146 din 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate  pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca);

  • Art. 20. - Legaturile la pamant trebuie verificate astfel:
    a) zilnic, vizual;
    b) periodic, prin personal specializat se masoara valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, precum si asigurarea continuitatii la instalatiile electrice.(
    Ordin nr. 108 din 1 august 2001 
    pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de încărcări electrostatice - D.G.P.S.I.-004)
    ;
(art.20 din 
Ordin nr. 108 din 1 august 2001 
pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de încărcări electrostatice - D.G.P.S.I.-004);
  • ​​
    Art. 94. - Masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatia de legare la pamant se face:
    a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant, cel putin de doua ori pe an;
    b) la retelele generale de legare la pamant, cel putin o data pe an (
    Ordin nr. 108 din 1 august 2001 
    pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de încărcări electrostatice - D.G.P.S.I.-004)
    .

Baza legala: Verificarea si masurarea vor fi executate in conformitate cu legislatia in vigoare privind normele de sanatate si securitate in munca in instalatiile electrice:
•    STAS 12604/4 - 89,
•    STAS 12604/5 - 90,
•    PE 116,
•    PT-16
•    Legea 318/2003,
•    Legea 319/2006,
•    DGPSI 004,
•    HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3