luni, 15 decembrie 2014

REGULI GENERALE DE SIGURANTA







1. ESTE INTERZISA pozitionarea laterala, in afara scarii.










2. ESTE INTERZISA utilizarea scarii pe suprafete umede, alunecoase sau cu grad ridicat de murdarie.










3. ESTE INTERZISA urcarea laterala de pe scara.









4. ESTE INTERZISA utilizarea scarii pe orizontala.










5. ESTE INTERZIS a se sta pe varful scarii. Acest lucru poate duce la dezechilibrare, care poate cauza caderea.







6. NU va recomandam sa utilizati incaltaminte cu talpa din piele.
7. NU efectuati reparatii temporare la partile stricate sau lipsa ale scarii. Distrugeti scara daca nu se mai poate repara, avertizati daca a fost expusa la foc sau coroziune chimica.
8. NICIODATA sa nu montati o scara si sa o lasati nesupravegheata. Este necesara o atentie deosebita pentru a nu permite accesul copiilor la scara.
9. Daca starea sanatatii dumneavoastra este precara, aveti vreun handicap fizic care va impiedica sa folositi normal scara,daca sunteti sub influenta alcoolului sau a unui drog (fie el si legal,care cauzeaza ameteli), ESTE INTERZIS sa utilizati scara.
10. NU utilizati scara in exterior, pe vreme de furtuna sau cand bate vantul, chiar si moderat.


PASTRAREA SCARILOR.

1. Pastrati scarile intr-un loc sigur si uscat.
2. Depozitati scarile pe suporti.
3. Asigurati corespunzator scarile cand sunt transportate.
4. Pastrati scarile curate si fara materiale straine pe ele.
5. Nu depozitati materiale peste scari.
6. Pastrati scarile curate, fara grasimi, combustibili, noroi, zapada, vopsea neuscata sau orice alte materiale care pot cauza alunecari.

luni, 24 noiembrie 2014

CONDITII DE EXPLOATARE A SCARILOR

1. Utilizati scara doar pe suprafete drepte (fara denivelari) si ferme.

2. In vederea utilizarii,asigurati scara atat in partea superioara cat si in cea inferioara.

3. Utilizati scara in directia corecta de functionare.

4. Urcarea si coborarea de pe scara se face numai cu fata spre scara.

5. Sprijiniti scara la unghiul corect de inclinare fata de sol pentru a evita alunecarea sau indoirea (ruperea) aceteia, lucru care poate duce la vatamari corporale grave.


6. Scara este proiectata si executata pentru a suporta o sarcina maxima de 150 kg pe treapta.


7. ATENTIE: numai o singura persoana poate utiliza scara in acelasi moment.

8. Scara trebuie sprijinita corect in partea superioara, pentru a asigura doua puncte de contact.



9. Feriti-va de cabluri,instalatii electrice si circuite electrice sub sarcina. Scara conduce energia electrica si poate genera electrocutari grave. Utilizarea necorespunzatoare poate duce la ranirea grava a persoanei sau chiar la decesul acesteia.

10. Daca anticipati ca veti utiliza substante chimice sau alte materiale corozive, este indicata consultarea producatorului scarii.
11. ATENTIE la siguranta,inclusiv cand sunteti pe scara si pastrati-va greutatea corpului deasupra tronsoanelor.

luni, 10 noiembrie 2014

MASURI DE PRECAUTIE INAINTE DE FIECARE UTILIZARE A SCARILOR

1. Selectati o scara de capacitate corespunzatoare,asigurati-va ca inaltimea de lucru nu depaseste recomandarile fabricantului.
2. Cititi si respectati intocmai instructiunile de pe scara. Scarile sunt proiectate pentru o singura persoana.
3. Inainte de utilizare se impune o atenta verificare vizuala a scarii. NU se utilizeaza scari care prezinta defecte.
4. Asigurati-va ca toate niturile sunt bune,suruburile si piulitele sunt stranse,talpile si lonjeroanele sunt in siguranta,piesele de imbinare a tronsoanelor sunt in stare de functionare, sfoara, chinga, cablu sau elementele de siguranta suplimentara sunt in stare buna.
5. Verificati inainte de utilizare ca dopurile de plastic sa fie montate si in stare buna.
6. Verificati ca elementul de siguranta suplimentara sa fie montat.
7. Inainte de utilizare se verifica deschiderea completa si corecta a scarii unde este cazul:scara cu doua tronsoane respectiv scara cu trei tronsoane.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Instructiuni proprii SSM pentru manipularea manuala a maselor


*      La efectuarea operaţiilor de manipulare si transport prin purtare a maselor se vor repartiza numai salariaţi care corespund din punct de vedere fizic.
*      Este interzisa manipularea frecventa si prelungita a sarcinilor fara efectuarea unor controale medicale periodice.
*      Conducerea societăţii va urmări ca salariaţii care executa lucrări de manipulare si transport prin purtare sa primească o instruire adecvata privind manipularea si transportul prin purtare si riscurile la care se expun in cazul in care aceste activităţi nu sunt executate corect.
*      Salariaţii vor fi informaţi de conducătorii locurilor de munca asupra masurilor luate de conducerea societăţii pentru asigurarea sanatatii la transportul si manipularea prin purtare.
*      Conducerea societăţii va urmări modul in care salariaţii respecta indicaţiile tehnice de lucru privind manipularea si transportul prin purtare.
*      Conducerea societăţii va indica, pentru fiecare caz in parte, greutatea sarcinii de ridicat precum si centrul de greutate in cazul unui ambalaj excentric.
*      Conducerea societăţii va consulta salariaţii sau reprezentanţii lor si va permite acestora sa ia parte la discutarea problemelor referitoare la manipularea si transportul manual al maselor care ar putea afecta sănătatea si securitatea in munca.
*      Salariaţii sau reprezentanţii lor au dreptul sa prezinte propunerile lor si sa ceara conducerii, persoanei juridice sau fizice, sa ia masuri de eliminare a riscurilor pentru salariaţii folosiţi la manipularea si transportul prin purtarea maselor.
*      Masele manipulate si transportate manual, distantele de transport manual pe orizontala, masele transportate manual pe plan inclinat, inaltimea maxima la care sunt ridicate masele, distanta dintre doua niveluri in care sunt efectuate transporturi manuale sau masele maxime care pot fi transportate pe plan inclinat cu mijloace de transport nemecanizate nu trebuie sa depăşească valorile maxime cuprinse in normative.
*      In timpul manipulării manuale a maselor, salariatul sau salariaţii trebuie sa aiba vizibilitate.
*      Este interzis transportul prin purtarea maselor care împiedica vizibilitatea.
*      Conducătorul locului de munca va stabili numărul de salariaţi care vor efectua manipularea si transportul maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibre.
*      Este interzis transportul de mase care au sisteme de prindere necorespunzatoare.
*      Manipularea in acelaşi timp a doua sau mai multe obiecte se va face numai daca sunt fixate intre ele corespunzător. Este interzisa manipularea sau transportul prin purtare in acelaşi timp a maselor care sunt instabile intre ele.
*      Obiectele ambalate in cutii sau lazi trebuie fixate in interiorul ambalajelor. Este interzis transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzător in cutii sau lazi.
*      Traseul pe care il parcurge salariatul in timpul transportului prin purtare nu trebuie sa fie cu obstacole, instabil sau alunecos.
*      Manipularea sau transportul prin purtare a maselor care au margini sau suprafeţe tăietoare sau care, datorita naturii lor, pot produce leziuni ale mâinilor se va face numai cu palmare.
*      Este interzisa manipularea manuala a maselor in/din locuri in care nu exista spaţiu pe orizontala sau verticala corespunzător pentru realizarea acestei activităţi, daca nu se iau masuri suplimentare pentru micşorarea riscului de accidentare sau imbolnaviri profesionale.
*      Planurile inclinate utilizate de salariaţi pentru manipularea si transportul manual al maselor trebuie sa aiba stabilitate si sa fie prevăzute cu parapeti de protecţie.
*      In cazul in care condiţiile climatice (vant, ceata, căldura excesiva) nu permit manipularea si transportul manual al maselor in condiţii de securitate, conducătorul locului de munca trebuie sa ia masuri suplimentare pentru eliminarea sau micşorarea riscului de accidentare sau imbolnavire profesionala.
*      Este interzisa creşterea numărului de ridicări sau coborâri pe unitati de timp.
*      Este interzisa utilizarea salariaţilor la manipularea si transportul manual al maselor daca nu au echipament individual de protecţie si/sau de lucru corespunzător si in bunăstare.
*      La încărcare, descărcare, transportul si manipularea materialelor prin purtare se vor respecta si următoarele masuri:
·        se va curata terenul pe care se efectuează aceste operaţii de toate obstacolele sau obiectele ce ar putea impiedica operaţiunea de încărcare- descărcare;
·        terenul pe care se face mişcarea sau manipularea sarcinilor, trebuie sa fie stabil si rezistent, iar in cazul cand acesta este denivelat sau in panta se vor amenaja platforme orizontale sau se va aduce terenul la forma orizontala.
·        distantele de transport nu vor depasi 50 de metri.
·        mărimea sarcinilor transportate manual cu mijloace de transport ajutătoare (cărucioare, lize) nu trebuie sa depăşească pe teren consolidat 50 de kg la femei si 75 de kg la bărbaţi.
·        transportul materialelor cu ajutorul mijloacelor ajutătoare (lize, cărucioare) este permis numai pe teren drept. Se interzice transportul cu mijloace ajutătoare a instalaţiilor sau materialelor pe scări, trepte sau rampe de acces.
*      Este interzis categoric transportul de sarcini pe deasupra personalului muncitor, in incaperile locuite.
*      Este interzisa desfacerea stivelor sau a grămezilor de alte materiale prin surpare (eliberând unul din straturile de susţinere).
*      Manevrarea materialelor se va face in ordine inversa stivuirii lor.
*      La depozitarea lichidelor combustibile si lubrifiantilor se va tine seama de următoarele masuri:
*      Lichidele pentru curăţenie se vor depozita in incaperi închise, bine aerisite si ferite de surse de foc. Aceste incaperi vor fi amplasate separat de alte magazii, de locuinţe, cantine, fântâni. Bidoanele si cutiile cu astfel de substanţe se vor depozita in magazii fara ambalaje. Iluminatul acestor magazii se va face din afara si pe cat posibil sa fie iluminat natural
*      Transportul carburanţilor si lubrifiantilor, a combustibililor sau a altor produse inflamabile, se va face numai cu ajutorul vaselor metalice in stare buna si închise ermetic. Este interzis transportul produselor petroliere sau a celor inflamabile in vase deschise sau improvizate.
*      Desfacerea dopurilor de la vase sau butoaie in care sunt depozitate produse petroliere se va face numai cu scule antiscantei.
*      Este interzisa manipularea carburanţilor in vase deschise, pentru reducerea pierderii prin evaporare si risipa, dar in special pentru evitarea pericolului de incendiu. Este interzisa sifonarea cu gura a produselor petroliere sau chimice.
*      Este interzisa urcarea pe vase, butoaie de carburanţi, lubrifianti sau alte produse inflamabile a persoanelor echipate cu bocanci cu potcoave, placheuri sau cuie metalice.
*      Depozitarea carburanţilor si lubrifiantilor se va face in locuri speciale, care vor fi construite in conformitate cu prescripţiile tehnice si normele P.S.I. prevăzute in proiectele de execuţie si aprobate de organele in drept.
*      Este interzisa depozitarea dezordonata si imprastierea materialelor la locurile de munca. Spatiile in care se vor depozita materialele trebuie sa fie uşor accesibile, sa aibă drumuri bune de acces, iar dotările si instalatile aferente sa asigure deplina securitate a muncitorilor de deservire.
*      Este interzisa stivuirea lăzilor la un loc cu saci, baloturi, butoaie.

*      Aceste instructiuni cuprind masuri minime de prevenire a accidentării si imbolnavirii profesionale, luând in considerare pericolele specifice acestor activităţi si cerinţele desfăşurării procesului de munca in condiţii de securitate.

joi, 25 septembrie 2014

"Lucrez la birou, ce mi se poate intampla ?!?"

De nenumarate ori am auzit ironia celor care lucreaza in birouri cand ii abordez pentru securitate si sanatate in munca: "... sa nu-mi bag pixul in ochi sau ce ???"

In materialul de fata va voi sintetiza care sunt cele mai importante reguli pentru prevenirea bolilor profesionale urmare activitatii profesionale la birou!

Echipamentul cu ecran de vizualizare este un echipament ce contine un ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afisare folosit.

Postul de lucru reprezinta ansamblul care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevazut cu tastatura sau un dispozitiv de introducere a datelor si/sau un program care stabileste interfata operator/masina, accesorii optionale, periferice, inclusiv unitate de discheta si/sau unitate optica, telefon, modem, imprimanta, suport pentru documente, scaun, masa sau suprafata de lucru, precum si mediul de munca inconjurator.

Ecranul de vizualizare
- Caracterele de pe ecran trebuie sa fie bine definite si distincte, de dimensiuni corespunzatoare si cu spatiu suficient intre caractere si intre randuri.
- Imaginea de pe ecran trebuie sa fie stabila, fara fenomene de scanteiere sau alte forme de instabilitate.
- Stralucirea si/sau contrastul dintre caractere si fondul ecranului trebuie sa poata fi usor de reglat de catre operator si usor de adaptat conditiilor ambiante.
- Pentru a se adapta nevoilor operatorului, ecranul trebuie sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta.

Trebuie sa fie posibila utilizarea unui postament separat sau a unei mese reglabile pentru ecran.
- Ecranul nu trebuie sa prezinte straluciri suparatoare sau reflexii care ar putea deranja utilizatorul.

Atentie!
Sarcinile lucratorului trebuie astfel planificate incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Tastatura
- Tastatura trebuie sa fie inclinabila si separata de ecran, astfel incat sa permita lucratorului gasirea unei pozitii de lucru confortabile, care sa evite oboseala bratelor si mainilor.
- Spatiul din fata tastaturii trebuie sa fie suficient pentru a permite sprijinirea mainilor si bratelor operatorului.
- Pentru a evita reflexiile, suprafata tastaturii trebuie sa fie mata.
- Pozitia tastaturii si caracteristicile tastelor trebuie sa faciliteze utilizarea tastaturii.
- Simbolurile tastelor trebuie sa prezinte contrast suficient si sa fie lizibile din pozitia normala de lucru.



Masa sau suprafata de lucru
- Masa de lucru trebuie sa aiba o suprafata putin reflectanta, sa aiba dimensiuni suficiente si sa permita o amplasare flexibila a ecranului, tastaturii, documentelor si echipamentului auxiliar.
- Trebuie sa existe spatiu suficient pentru a permite lucratorilor o pozitie confortabila.
- Suportul pentru documente trebuie sa fie stabil si usor de reglat si trebuie pozitionat astfel incat sa diminueze miscarile incomode ale capului si ochilor.

Scaunul de lucru
- Scaunul de lucru trebuie sa fie stabil si sa asigure operatorului libertate de miscare si o pozitie confortabila.
- Scaunul trebuie sa poata fi reglat pe verticala.
- Spatarul scaunului trebuie sa poata fi inclinat si reglat pe verticala.
- Un reazem pentru picioare trebuie pus la dispozitie celor care il doresc.


INFO

Fiecare lucrator trebuie sa fie instruit cu privire la modalitatile de utilizare a postului de lucru inainte de a incepe acest tip de activitate si ori de cate ori organizarea postului de lucru se modifica semnificativ.


vineri, 25 iulie 2014

Azbestul din casa ta

In casele mai vechi, azbestul poate fi gasit in mai multe materiale de constructii, atat in ​​interior, cat si in afara, cum ar fi acestea:

· Gresie si alte materiale asociate
· Izolarea din jurul cuptoarelor, boilerelor, sobelor mari de ardere cu lemn, precum si altor sisteme de incalzire
· Materiale pentru acoperisuri, tigla
· Materiale izolatoare in pereti si mansarde, instalate pana la sfarsitul anilor 1990
· Materiale artificiale folosite in seminee pe gaz

· Vopsea si materiale pentru pereti - folosite inainte de 1977


Azbestul poate fi eliberat de sisteme vechi de izolare a casei, dar si de alte produse din locuinta, cauzand probleme grave de sanatate. Ce trebuie sa facem daca banuim ca avem azbest in casa?

Nu exista, probabil, un alt loc in lume in care te simti la fel de in siguranta ca si la tine acasa. Dar ce faci in cazul in care casa ta a fost contaminata cu un poluant nociv care ar putea provoca boli respiratorii sau chiar un tip de cancer numit mezoteliom? Azbestul este un poluant care poate fi gasit in casa, mai ales in casele mai vechi.


Ce este Azbestul?
Azbestul este o forma de silicat de magneziu format din manunchiuri de fibre. Prin anii 1970, aceste fibre naturale s-au adaugat in procesele de constructii case, auto, diverse fabricatii, precum si alte materiale pentru a le face rezistente la foc. De la sfarsitul anilor 1980, cele mai multe tipuri de azbest au fost interzise oficial de la orice utilizare in cele mai multe tari, dar inca mai poate fi gasit in orice produs fabricat inainte de interdictie, cu exceptia cazului in care a fost eliminat intre timp. De ce au fost interzise produsele realizate cu azbest? S-a descoperit ca exista efecte grave de sanatate asociate cu expunerea la azbest, inclusiv mezoteliom, o forma rara de cancer.




Azbestul si Sanatatea

Azbestul in casa ta nu inseamna in mod automat ca sanatatea ta si a familiei tale este in pericol sau ca aerul din casa ta este contaminat cu fibre de azbest. Materialele ce contin azbest, dar care sunt in stare buna si bine securizate nu pot provoca probleme.

Cu toate acestea, in cazul in care materialele sunt perturbate/distruse, fibre de azbest pot fi eliberate in aer si pot afecta astfel calitatea aerului. Atunci cand aceste fibre de azbest sunt inhalate, unele se pot depune permanent in plamani, cauzand o serie de probleme de sanatate ce pot avea ca rezultat:
· Mezoteliom, o forma rara de cancer care afecteaza membranele mucoasei din abdomen sau piept (pleura, peritoneu, pericard)
· Azbestoza, o cicatrizare a plamanilor
· Cancer pulmonar
· Potential risc crescut de cancer de esofag, rinichi, colon, tract gastro-intestinal si gat
Cei mai multi oameni sunt expusi la o cantitate mica de azbest, care nu este de obicei nociv. In cazul in care cantitatea de azbest in masurile de aer este intre aproximativ 0,00001 si 0,0001 fibre pe mililitru (fibre / ml), atunci nu este un pericol pentru sanatate. Limita legala pentru expunerea in conditii de siguranta la azbest la locul de munca este in prezent de 0,1 fibre / ml, astfel incat orice masura de azbest in casa de 0,1 fibre / ml sau mai mare este o problema de sanatate. Poti avea aerul din casa testat pentru a vedea daca azbestul este prezent sau nu.

Cum scapam de azbest
Primul pas este de a identifica materialele care contin azbest, desi acest lucru poate fi dificil. Nu se poate spune cert doar privindu-le. Unele materiale pot fi etichetate ca fiind cu continut de azbest. In caz contrar, probele vor trebui luate si analizate pentru fibre de azbest.
Este idicat sa luam intotdeauna mostre ale materialului suspectat de a contine azbest. In cazul in care materialul este distrus/tulburat sau indepartat incorect, azbestul pot fi eliberat in aer, ducand la posibile probleme de sanatate.
O modalitate de a gestiona problema azbestului in casa ta este de a sigila materialele contaminate cu o substanta care retine fibrele din a se elibera in aer. Este posibila si plasarea unui “capac de protectie” pe materialul respectiv pentru a bloca fibrele.
Indepartarea completa a materialelor ce contin azbest din casa este un proces mult mai complicat si scump, dar nu incerca acest lucru pe cont propriu. Apeleaza la un profesionist.
Desi poate iti doresti sa evititi expunerea la azbest, tine cont de faptul ca mezoteliomul este un tip foarte rar de cancer. Simptomele de multe ori nu apar decat la mult timp dupa expunerea la poluanti in aer – poate chiar dupa 20 sau 30 de ani. Daca banuiesti ca unele materiale de constructii din casa ta sunt destul de vechi pentru a contine azbest, fa-ti timp pentru a gasi un profesionist si ia o decizie cu privire la modul prin care sa rezolvi situatia.

vineri, 27 iunie 2014

Azbestul - interzis din 2007


Încă de prin anii ‘80, când s-au dovedit efectele dezastruoase asupra sănătăţii ale utilizării azbestului în construcţii, statele vest-europene au interzis folosirea sa şi au făcut planuri pentru înlocuirea treptată a acestui material din construcţiile deja finalizate. În România, însă, nu se derulează programe de educaţie sau de informare pe această temă şi nu se sprijină financiar înlocuirea învelitorilor de azbociment de pe miile de case din localităţile noastre. Aceasta deşi azbestul, nu fumatul, este considerat în SUA, de exemplu, ca principalul vinovat pentru creşterea cazurilor de cancer pulmonar. În Marea Britanie, de pildă, s-a stabilit că aproximativ 3.000 de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor cauzate de expunerea la azbest. În Suedia, numărul deceselor cauzate de efectele întârziate ale expunerii la azbest este mai ridicat decât numărul total de accidente de muncă mortale. De aceea legislaţia europeană a vizat încă din 1989 interzicerea utilizării azbestului şi stabilirea de norme stricte pentru protecţia lucrătorilor, atunci când aceştia pot fi supuşi expunerii. În România, însă, “produsele care conţin azbest şi care au fost instalate sau se aflau în funcţiune înainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate până la încheierea ciclului de viaţă al acestora”.

Inhalarea pulberilor de azbest determină o afecţiune pulmonară cunoscută sub denumirea de „azbestoză“. Studiile au demonstrat că expunerea la azbest creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar de până la şase ori, dar şi al cancerului căilor respiratorii superioare, al esofagului şi al rinichiului. Categoriile de muncitori cele mai expuse la acest factor de risc sunt constructorii, instalatorii, sudorii, metalurgiştii, mecanicii auto, lăcătuşii. De regulă, trec 10-20 de ani de evoluţie fără simptome, până când apar diferitele forme de cancer cauzate de expunerea la aceste materiale.

luni, 10 martie 2014

Vechi sau nou nu inseamna bun sau rau...

Legea a contribuit în buna masura la limitarea abuzurilor, la detensionarea climatului social. O realizare importantă a fost unificarea regimurilor de asigurari sociale, conform Legii adoptate in anul 1933.
Asigurarea pentru boala, accidente de munca, invaliditate, maternitate si deces a devenit obligatorie pentru salariati (inclusiv pentru ucenici) atat in intreprinderile publice, cat si in cele private. Contributiile la fondurile de asigurări urmau să provină din partea salariatilor, patronilor si statului.