luni, 25 martie 2013

Procedura pentru angajatii noi

Orice persoana selectata si admisa de catre Conducere pentru a fi angajata, nu poate incepe activitatea efectiva decat dupa parcurgerea urmatorilor pasi:

1. Inaintea semnarii contractului de munca
Pentru a nu avea surprize sa dorim angajarea unei persoane care ar putea avea probleme medicale, contractul de munca ar trebui semnat abia dupa ce avem "fisa de aptitidine" de la medicina muncii cu mentiunea APT pentru functia pe care va urma sa fie angata persoana respectiva.
Pentru ca medicul sa emita "fisa de aptitudine" pentru conditiile efective de munca (eventual "lucrul la inaltime", "conducator auto", etc), Compartimentul de Resurse Umane va transmite cabinetului medical "fisa de riscuri".

Persoana ce urmeaza a fi angajata trebuie sa aduca la Compartimentul Resurse Umane documentele necesare intocmirii dosarului de personal.

2. Dupa semnarea contractului de munca
Dupa semnarea contractului de munca, in prima si a doua zi de munca, se efectueaza instruirea pentru securitatea muncii conform cu NORMELE METODOLOGICE din 11 octombrie 2006 de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, astfel:

Prima zi de munca:
Instruirea introductiv-generala se efectueaza in baza tematicii aprobate din care retinem:

Instruirea introductiv-generala se face, individual sau in grupuri de cel mult 20 de persoane, de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
sau
b) lucratorul desemnat;
sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.

Durata instruirii: minim 8 ore

Modalitatea intruirii:
Instructajul introductiv general se face în patru etape distincte pe durate si activitati diferite, astfel:
a) studiu individual al cadrului legislativ la nivel national cat si al reglementarilor instituite la nivelul unitatii;
b) expunerea privind conditiile specifice la nivelul unitatii/intreprinderii;
c) clarificarea subiectelor expuse prin discutii libere;
d) verificarea cunostintelor  pe baza de test.

A doua zi de munca:
Instruirea la locul de munca se efectueaza in baza tematicii aprobate din care retinem:

Instruirea la locul de munca e face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate si sanatate în munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.

Instruirea la locul de munca se face inclusiv la schimbarea locului de munca în cadrul întreprinderii si/sau al unitatii.

Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.

Durata instruirii: minim 8 ore

Modalitatea intruirii:
 Instructajul la locul de munca se face in patru etape distincte pe durate si activitati diferite, astfel:
a) studiu individual al documentelor tehnice, procedurilor, fiselor tehnice si tehnologice specifice locului de munca si studiu individual al documentatiei privitoare la identificarea pericolelor, evaluarea riscurilor, instructiunile specifice locului de munca, instructiunile specifice de lucru precum si planul de prevenire si protectie specifice locului de muncă propriu dar si pentru locurile de munca prin care lucratorul ar putea sa patrunda in cadrul indeplinirii sarcinilor de serviciu;
b) expunerea privind conditiile specifice la nivelul punctului de lucru, postului de lucru, locului de munca, meseriei si/sau functiei pentru care a fost angajat;
c) clarificarea subiectelor expuse prin discutii libere;
d) verificarea cunostintelor  pe baza de test.

Fiecare instruire va fi consemnata in fisa de instruire individuala de catre lucratorul care o efectueaza.

In a treia si a patra zi de munca sunt facute instruirile pentru situatiile de urgenta, in mod asemanator cu intruirea pentru securitatea muncii.