luni, 22 aprilie 2013

Theodore W. Schultz

A inventariat 5 activităţi majore ce îmbunătăţesc aptitudinile umane:

  1. Serviciile de sănătate concepute să includă toate cheltuielile ce afectează speranţa de viaţă, forţa, rezistenţa la oboseală, vigoarea şi vitalitatea oamenilor
  2. Instruirea la locul de muncă
  3. Educaţia organizată la toate nivelurile
  4. Programe de pregătire pentru adulţi
  5. Migrarea indivizilor şi a familiilor

2.

”Investiţie în Capitalul Uman
The American Economic Review, Volume LI, March 1961, Nr. 1, page 1 - 17,

luni, 25 martie 2013

Procedura pentru angajatii noi

Orice persoana selectata si admisa de catre Conducere pentru a fi angajata, nu poate incepe activitatea efectiva decat dupa parcurgerea urmatorilor pasi:

1. Inaintea semnarii contractului de munca
Pentru a nu avea surprize sa dorim angajarea unei persoane care ar putea avea probleme medicale, contractul de munca ar trebui semnat abia dupa ce avem "fisa de aptitidine" de la medicina muncii cu mentiunea APT pentru functia pe care va urma sa fie angata persoana respectiva.
Pentru ca medicul sa emita "fisa de aptitudine" pentru conditiile efective de munca (eventual "lucrul la inaltime", "conducator auto", etc), Compartimentul de Resurse Umane va transmite cabinetului medical "fisa de riscuri".

Persoana ce urmeaza a fi angajata trebuie sa aduca la Compartimentul Resurse Umane documentele necesare intocmirii dosarului de personal.

2. Dupa semnarea contractului de munca
Dupa semnarea contractului de munca, in prima si a doua zi de munca, se efectueaza instruirea pentru securitatea muncii conform cu NORMELE METODOLOGICE din 11 octombrie 2006 de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, astfel:

Prima zi de munca:
Instruirea introductiv-generala se efectueaza in baza tematicii aprobate din care retinem:

Instruirea introductiv-generala se face, individual sau in grupuri de cel mult 20 de persoane, de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
sau
b) lucratorul desemnat;
sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.

Durata instruirii: minim 8 ore

Modalitatea intruirii:
Instructajul introductiv general se face în patru etape distincte pe durate si activitati diferite, astfel:
a) studiu individual al cadrului legislativ la nivel national cat si al reglementarilor instituite la nivelul unitatii;
b) expunerea privind conditiile specifice la nivelul unitatii/intreprinderii;
c) clarificarea subiectelor expuse prin discutii libere;
d) verificarea cunostintelor  pe baza de test.

A doua zi de munca:
Instruirea la locul de munca se efectueaza in baza tematicii aprobate din care retinem:

Instruirea la locul de munca e face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate si sanatate în munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.

Instruirea la locul de munca se face inclusiv la schimbarea locului de munca în cadrul întreprinderii si/sau al unitatii.

Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.

Durata instruirii: minim 8 ore

Modalitatea intruirii:
 Instructajul la locul de munca se face in patru etape distincte pe durate si activitati diferite, astfel:
a) studiu individual al documentelor tehnice, procedurilor, fiselor tehnice si tehnologice specifice locului de munca si studiu individual al documentatiei privitoare la identificarea pericolelor, evaluarea riscurilor, instructiunile specifice locului de munca, instructiunile specifice de lucru precum si planul de prevenire si protectie specifice locului de muncă propriu dar si pentru locurile de munca prin care lucratorul ar putea sa patrunda in cadrul indeplinirii sarcinilor de serviciu;
b) expunerea privind conditiile specifice la nivelul punctului de lucru, postului de lucru, locului de munca, meseriei si/sau functiei pentru care a fost angajat;
c) clarificarea subiectelor expuse prin discutii libere;
d) verificarea cunostintelor  pe baza de test.

Fiecare instruire va fi consemnata in fisa de instruire individuala de catre lucratorul care o efectueaza.

In a treia si a patra zi de munca sunt facute instruirile pentru situatiile de urgenta, in mod asemanator cu intruirea pentru securitatea muncii.

luni, 25 februarie 2013

Trusa de prim ajutor


O trusa de prim ajutor trebuie sa contina provizii si medicamente pentru boli sau accidente neasteptate. Medicamente pentru calmarea durerilor: aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Febra poate fi ameliorata cu paracetamol sau ibuprofen. Febra este cauzata cel mai frecvent de virusuri care nu pot fi tratate cu antibiotice. Este o idee buna sa fiti pregatiti pentru a trata diareea. Pentru acest lucru sunt disponibile medicamente cu si fara prescriptie medicala. O trusa de prim ajutor trebuie sa contina, de asemenea, un medicament de rehidratare (pulbere sau comprimate) pentru a preveni deshidratarea. Multe persoane sufera de constipatie atunci cand calatoresc mult. Un laxativ usor, disponibil in orice farmacie, amelioreaza de obicei, cele mai multe simptome. Pentru persoanele care sufera de indigestie sau arsuri la stomac (dupa consumul de alimente picante de exemplu) este o idee buna sa pastrati in trusa de prim ajutor si un medicament antiacid.

Puteti achizitiona un kit de prim ajutor de la farmacii sau il puteti alcatui chiar dvs. Trusa de prim ajutor include urmatoarele lucruri in kitul dvs.:manual de prim ajutor, tampoane sterile de tifon de dimensiuni diferite, banda adeziva, bandaje adezive de mai multe dimensiuni, bandaj elastic, o atela, servetele antiseptice, sapun, unguent cu antibiotic, o solutie antiseptica, crema cu hidrocortizon (1%), acetaminofen si ibuprofen, medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, penseta, foarfece ascutite, ace de siguranta,lotiune cu calamina, tampoane cu alcool medicinal sau alcool etilic, termometru, cel putin doua perechi de manusi non-latex, lanterna si baterii, o patura, suport steril pentru gura, lista cu numerele de telefon de urgenta.