luni, 4 iunie 2012

CANICULA

“Prin temperaturi extreme se inteleg temperaturile exterioare ale aerului care depasesc 37 grade Celsius, sau corelate cu conditii de vant intens, ce pot fi echivalate cu acest nivel (indicele temperatură - umezeală depaseste pragul critic de 80 de unităţi), temperaturi monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie, transmise de centrele nationale ale acestuia. In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii alesi ai salariatilor sau dupa caz comitetele de securitate si sanatate in munca, trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca”.


Masuri minimale
a) pentru ameliorarea conditiilor de munca:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea efortului dinamic cu cel static (muncii cu repaosul)
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaos in locurile umbrite, cu curenti de aer
b) pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor :
- asigurarea apei minerala adecvate, cate 2-4 litri /persoana/schimb
- asigurarea echipamentului individual de protectie
- asigurarea de dusuri

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, vor lua, de comun acord cu repzentantii sindicatelor sau ai salariatilor, urmatoarele masuri:
- reducerea duratei zilei de lucru
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00
- intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale

Aceste masuri - se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Angajatorii de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiior finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si a timpului de plata, dupa cum urmeaza:
- prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
- fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Inspectorii de munca din cadrul serviciului Securitate si Sanatate in Munca vor controla daca unitatile respecta prevederile legale referitoare la protectia persoanelor incadrate in munca, in conformitate cu prevederile OUG 99/2000. Daca nu-si protejeaza salariatii, patronii si conducerile institutiilor pot fi sanctionati de inspectorii de munca cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

Pauzele lungi si dese
Angajatii care lucreaza in spatii inchise, care beneficieaza de aer conditionat, nu sunt predispusi la pericole foarte mari. Chiar si acestora, medicii le recomanda sa consume multe lichide, fructe si legume si sa nu faca un efort foarte mare.

"Angajatii care lucreaza in spatii inchise, prevazute cu sisteme de conditionare a aerului nu sunt afectati. Angajatii care lucreaza in aer liber si depun efort fizic mare trebuie sa consume fractionat cantitatea de apa primita, alimente sarate, sa evite consumul de substante excitante (cafea, cola, bauturi energizante, alcool, nicotina) si sa beneficieze de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, a caror durata si frecventa se stabilesc in functie de intensitatea efortului depus si de temperatura aerului", declara Dr. Ramona Apostol, medic specialist medicina muncii.