luni, 3 decembrie 2012

Abilitarea a serviciilor externe de prevenire si protectie



Daca nu dispune de personal competent pentru organizarea activitatilor de protectie si prevenire, angajatorul este obligat sa recurga la servicii externe. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 lei la 7.000 lei, potrivit art. 39 alin. (5) din Legea nr. 319/2006, a securitatii in munca.



Pentru a putea presta servicii de protectie si prevenire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, persoanele juridice si fizice trebuie sa fie abilitate de Comisia de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

luni, 5 noiembrie 2012

Accidentul de munca - procedura comunicarii


Nivelul 1
Victima sau colegi ai victimei comunicã conducãtorului locului de muncã, coordonatorului de lucrare sau conducãtorului direct al victimei. Conducãtorul locului de muncã, coordonatorul de lucrare sau conducãtorul direct al victimei comunicã angajatorului (conducerii unitãtii).
Termen: IMEDIAT
Legea 319/2006: Art. 26. - Orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de îndatã angajatorului, de cãtre conducătorul locului de muncã sau de orice altã persoanã care are cunostintã despre producerea acestuia.

Nivelul 2
Angajatorul prin conducerea unitãtii (administrator, director general, director executiv, etc.) comunicã evenimentul în baza formularului ce poate fi solicitat de aici .
Termen: DE ÎNDATÄ
Legea 319/2006: Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sã comunice evenimentele, de îndatã, dupã cum urmeazã:
a) inspectoratelor teritoriale de muncã, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit.f);
b) asigurãtorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã si boli profesionale, cu modificările si completãrile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporarã de muncã, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penalã, dupã caz.

luni, 1 octombrie 2012

Accidentul de munca


Intervenţia se efectuează astfel:
1. Nu întârziaţi în solicitarea sprijinului unităţilor de acordare a primului ajutor. Telefon: 112
2. Primul ajutor va fi acordat de persoanele competente, instruite corespunzător.

Dupa sosirea ambulantei:
3. Însoţiţi victima la spital
4. Cereţi detalii la spital cu privire la:
- Starea victimei
- Medicul care a făcut internarea
- Înscrisurile din registrul de internări
- Camera unde a fost internată victima

Participă:
  • Conducătorul locului de muncă
  • Şef de echipă
  • Colegii victimei
Decide:
  • Conducătorul unităţii

luni, 3 septembrie 2012

Ştiai că...

VESTEA PROASTĂ este că legea securităţii şi sănătăţii în muncă aduce multe obligaţii pentru angajator, împreună cu amenzi mari şi sancţiuni foarte dure pentru neaplicarea ei:
  • riscaţi o amendă de la 5.000 la 8.000 lei, dacă nu sunteţi în posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă;
  • amenda este cuprinsă între 5.000 si 10.000 lei, dacă nu aveţi întocmit un plan de prevenire şi protecţie, bazat pe evaluarea riscurilor;
  • neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru evitarea creării unui pericol grav şi iminent de accidentare sau îmbolnăvire profesională se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă penală. Adică puteţi fi considerat vinovat şi tras la răspundere pentru un eveniment ca cel de mai jos:

VESTEA BUNĂ este că acum aveţi posibilitatea să vă bazaţi pe persoane competente în acest domeniu.

luni, 2 iulie 2012

Ce facem in benzinarie

Trei incidente in cursul carora telefoanele mobile au provocat incendii:

In primul caz, telefonul era in portbagaj cand soferul facea plinul; telefonul a suna
t si incendiul care a urmat a distrus masina si pompa.

In al doilea caz, o persoana a raspuns la telefon in timp ce facea plinul si a fost arsa grav la fata.

In al treilea caz, o persoana a fost arsa grav la picior; telefonul, care era in buzunar, a inceput sa sune in timp ce facea plinul.

Pe scurt, iata regulile pe care trebuie sa le respectati pentru totala siguranta la statiile de benzina:

1) Opriti motorul.
2) Nu fumati.
3) Nu folositi telefonul mobil, lasati-l in interiorul masinii sau inchideti-l.
4) Nu urcati in masina in timp ce faceti plinul.

luni, 4 iunie 2012

CANICULA

“Prin temperaturi extreme se inteleg temperaturile exterioare ale aerului care depasesc 37 grade Celsius, sau corelate cu conditii de vant intens, ce pot fi echivalate cu acest nivel (indicele temperatură - umezeală depaseste pragul critic de 80 de unităţi), temperaturi monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie, transmise de centrele nationale ale acestuia. In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii alesi ai salariatilor sau dupa caz comitetele de securitate si sanatate in munca, trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca”.


Masuri minimale
a) pentru ameliorarea conditiilor de munca:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea efortului dinamic cu cel static (muncii cu repaosul)
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaos in locurile umbrite, cu curenti de aer
b) pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor :
- asigurarea apei minerala adecvate, cate 2-4 litri /persoana/schimb
- asigurarea echipamentului individual de protectie
- asigurarea de dusuri

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, vor lua, de comun acord cu repzentantii sindicatelor sau ai salariatilor, urmatoarele masuri:
- reducerea duratei zilei de lucru
- esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00
- intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale

Aceste masuri - se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Angajatorii de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiior finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si a timpului de plata, dupa cum urmeaza:
- prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
- fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Inspectorii de munca din cadrul serviciului Securitate si Sanatate in Munca vor controla daca unitatile respecta prevederile legale referitoare la protectia persoanelor incadrate in munca, in conformitate cu prevederile OUG 99/2000. Daca nu-si protejeaza salariatii, patronii si conducerile institutiilor pot fi sanctionati de inspectorii de munca cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

Pauzele lungi si dese
Angajatii care lucreaza in spatii inchise, care beneficieaza de aer conditionat, nu sunt predispusi la pericole foarte mari. Chiar si acestora, medicii le recomanda sa consume multe lichide, fructe si legume si sa nu faca un efort foarte mare.

"Angajatii care lucreaza in spatii inchise, prevazute cu sisteme de conditionare a aerului nu sunt afectati. Angajatii care lucreaza in aer liber si depun efort fizic mare trebuie sa consume fractionat cantitatea de apa primita, alimente sarate, sa evite consumul de substante excitante (cafea, cola, bauturi energizante, alcool, nicotina) si sa beneficieze de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, a caror durata si frecventa se stabilesc in functie de intensitatea efortului depus si de temperatura aerului", declara Dr. Ramona Apostol, medic specialist medicina muncii.

luni, 7 mai 2012

Focul

Focul este rezultatul unei reactii de combustie chimica, de obicei reactia dintre oxigenul aflat in atmosfera si un anumit material combustibil (ca de exemplu lemnul sau benzina). Bineinteles ca lemnul sau benzina nu iau foc doar pentru ca sint inconjurate de oxigenul din natura. Pentru ca reactia de combustie sa aiba loc trebuie ca materialul combustibil sa ajunga la temperatura de ignitie.
Deci, dupa cum se vede, pentru producerea focului avem nevoie de trei elemente:
  • caldura extrema
  • oxigen
  • material combustibil
Stingatoarele de incendiu au rolul de a neutraliza cel putin unul din cele trei elemente de mai sus. In acest fel incendiile sint oprite.

luni, 2 aprilie 2012

Functia de electrician



Unele meserii (ocupatii) ca: electrician, legator de sarcina, macaragiu, stivuitorist, acordarea primului ajutor, etc. necesita autorizarea interna din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

Autorizarea internă SSM se face astfel:
  1. Elaborare deciziei de constituire a comisiei de autorizare
  2. Elaborarea materialelor de instruire si a testelor
  3. Instruirea din punct de vedere a securitatii si sanatatii in munca a persoanlului in legatură cu specificul meseriei (riscuri specifice, masuri de reducere a riscului, etc.)
  4. Test de verificare a aptitudinilor practice
  5. Test de verificare teorie
  6. Evaluarea in urma testelor teoretice si practice
  7. Intocmirea procesului verbal de examinare


Avand in vedere ca exista neclaritati in ceea ce priveste  autorizatiile necesare exercitarii functiei de electrician de intretinere, este necesar sa facem cateva precizari.

Autorizarea interna pe linie de securitate si sanatate in munca trebuie stabilita in instructiunile proprii  ale angajatorului, astfel:

  • Orice lucrător care are calificare de electrician sau asimilat acestuia (electromecanic, electrotehnic, instalatii electrice in constructii)indiferent de functia in care a fost incadrat la angajare, daca isi desfasoara activitatea in instalatiile sau asupra instalatiilor electrice in exploatare ori in vecinatatea acestora, unde exista riscuri de natura electrica, trebuie sa fie autorizat.
  • Autorizarea atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza.
Prin aceste autorizari interne se verifica competentele si cunostintele minime necesare postului ocupat de persoana in cauza, avand in vedere incadrarea in grupele de autorizare pe care le solicita postul ocupat. Posturile/functiile de electricieni din cadrul unui operator economic necesita anumite competente stabilite in grupele de autorizare pentru care personalul va fi incadrat astfel:
  • grupa I – executant de lucrari in cadrul formatiei de lucru
  • grupa a II-a – executant de manevre
  • grupa a III-a – sef de lucrare
  • grupă a IV-a – admitent la lucrari si/sau responsabil de manevre
  • grupa a V-a – emitent
Necesitatea autorizarii interne a electricienilor este stipulata si de Ordinul presedintelui A.N.R.E Nr.90 din 2009, in articolul 6, astfel:
Art. 6. – Exploatarea instalatiilor electrice se face de catre un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la Sistemul electroenergetic national, pe care le exploateaza cu personal autorizat in conformitate cu prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in baza instructiunilor proprii; calitatea de electrician autorizat pentru exploatarea instalatiilor electrice este conferita prin Talonul de autorizare emis de operatorul economic angajator, in conformitate cu prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Personalul care executa lucrari de mentenanta in instalatiile electrice racordate la Sistemul Energetic National (SEN) in schimb necesita autorizare din partea autoritatii competente, respectiv A.N.R.E., asa cum reiese din art.1 al Ordinului 90/2009:
Art. 1. - In conformitate cu cerintele normelor in vigoare, activitatile de proiectare, executare, verificare si exploatare a instalatiilor electrice din Sistemul electroenergetic national se realizeaza de catre electricieni autorizati si/sau operatori economici atestati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (autoritatea competenta) in conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiecteaza, executa, verifica si exploateaza instalatii electrice din sistemul electroenergetic, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 24/2007.

luni, 5 martie 2012

Continutul trusei de prim ajutor


Trusa dumneavoastra de prim-ajutor trebuie verificata periodic privind valabilitatea produselor pe care le contine. Indiferent de provenienta acesteia, va trebui obligatoriu sa contina urmatoarele:  

1.   Foarfece cu varfuri boante:                  1 buc

  2.   Garou 50cm:                                  1 buc

  3.   Deschizator de gura din material plastic:    1 buc

  4.   Dispozitiv de respiratie gura la gura:       1 buc

  5.   Pipa Guedel marimea 4:                        1 buc

  6.   Pipa Guedel marimea 10:                       1 buc

  7.   Manusi de examinare:                          4 perechi

  8.   Pahare de unica folosinta:                    5 buc

  9.   Batiste de hartie cu solutie dezinfectanta:  10 buc

10.   Atele din material plastic:                   2 buc

11.   Fesi din tifon mici 5cm x 4m:                 5 buc

12.   Fesi din tifon mari 10cm x 5m:                3 buc

13.   Bandaj triunghiular L=96cm:                   2 buc

14.   Vata hidrofila sterila pachet 50g:            2 pachete

15.   Ace de siguranta:                            12 buc

16.   Leucoplast 5cm x 5m:                          1 buc

17.   Leucoplast 2.5cm x 5m:                        1 buc

18.   Alcool sanitar 200ml:                         1 flacon

19.   Comprese sterile 10cm x 8cm x 25buc:         10 pachete

20.   Pansament individual 2.5cm x 7.2m:           10 buc

21.   Pansament cu rivanol 6cm x 10 cm:             5 buc

22.   Plasture 6cm x 10cm:                          5 buc

23.   Creion:                                       1 buc

24.   Caiet 50 pagini:                              1 buc

25.   Rivanol solutie 1% 200ml:                     1 flacon

26.   Apa oxigenata sau perogen:                    1 buc

27.   Alcool iodat 200ml:                           1 buc

Brosura cu instructiuni de prim ajutor conform normelor Comisiei Europene de Resuscitare

luni, 6 februarie 2012

Posibile riscuri...


Osul este un tesut viu care se reconstruieste permanent. In copilarie si tinerete, organismul lucreaza in principal la constructia structurii osoase, iar in jurul varstei de 30 de ani masa osoasa atinge apogeul. Dupa acest moment, organismul mentine un echilibru intre procesul de formare si cel de deteriorare a masei osoase.
Este inutil să vorbim despre consecinţele unei fracturi...

luni, 2 ianuarie 2012

Risc si prevenire

Vom incerca sa intelegem ce inseamna prevenirea riscului. Pentru o mai buna intelegere vom comenta filmul de mai jos


Vom pleca mai intai de la definitiile catorva cuvinte pe care le vom utiliza mai tarziu:
RISC, riscuri, s.n. Posibilitate de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă; pericol posibil. Sursa: DEX '98
PERÍCOL ~e n. Situaţie care ameninţă existenţa sau integritatea cuiva sau a ceva; circumstanţă ameninţătoare; primejdie. Sursa: NODEX
HAZÁRD ~uri n. 1) Concurs de circumstanţe imprevizibile şi inexplicabile; întâmplare neaşteptată. 2) Forţă supranaturală care se crede că ar predetermina desfăşurarea evenimentelor; ursită; destin; soartă. Sursa: NODEX
CONSECÍNŢĂ, consecinţe, s.f. Rezultat al unei fapte, al unei acţiuni, al unui principiu; urmare. Sursa: DEX '98
GRAVITÁTE s.f. 1. Aspect extrem de important prin consecinţele neplăcuteprimejdioase pe care le poate avea. Sursa: DEX '98
PROBABILITÁTE, probabilităţi, s.f. 1. Caracterul sau însuşirea a ceea ce este probabil; fapt, întâmplare probabilă, posibilă. 2.(Mat.) Mulţime numerică prin care se exprimă caracterul aleatoriu (posibil sau nesigur) al unui eveniment, al unui fenomen. Sursa: DEX '98
PREVENÍ, prevín, vb. IV. Tranz. 1. A atrage cuiva atenţia asupra consecinţelor (negative ale) unor acţiuni; a informa în prealabil; a avertiza, a prevesti. 2. A lua măsuri de precauţie pentru a înlătura ceva (neplăcut); a preîntâmpina. Sursa: DEX '98
PROTÉCŢIE, protecţii, s.f. 1. Faptul de a proteja, de a ocroti, de a apăra; ansamblu de măsuri care protejează; persoană, instituţie etc. care protejează; dispozitiv, sistem tehnic etc. care serveşte la protejare. Sursa: DEX '98