luni, 5 decembrie 2011

Atestarea stivuitoristilor


Autorizatia din partea I.S.C.I.R. este obligatorie pentru personalul de deservire a stivuitoarelor. 

Autorizatia se elibereaza  individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada îndeplinirii conditiilor specificate în prescriptiile tehnice I.S.C.I.R. privind capabilitatea teoretica si practica de a exercita activitatea de deservire a stivuitoarelor.

Definitii si terminologie

Stivuitorist (cod C.O.R.: 8334.1.2) – persoana instruita si autorizata care manevreaza stivuitoare, indiferent de tipul si destinatia acestora;
Autorizatia ISCIR – act (document) legal care confirma competenta profesionala, însusirea cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice adecvate necesare manevrarii stivuitoarelor în conditii de securitate si care dovedeste acceptul (permisiunea) ISCIR-IT ca posesorul sa presteze activitatile de manevrare a stivuitoarelor.
Capabilitate teoretica si practica de a exercita activitatea de manevrare – capacitatea de a întelege modul de functionare al stivuitorului deservit precum si aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite si autorizate de a efectua activitatile de manevrare a stivuitoarelor aflate în exploatare la detinatori, în regim de asigurare a securitatii în functionare.
Cursuri de calificare organizate în vederea autorizarii personalului de catre ISCIR IT – modalitatea practica de realizare a cursurilor de calificare de catre unitati de specialitate în vederea autorizarii de ISCIR- IT a absolventilor.

Actele necesare întocmirii dosarului de înscriere pentru calificare sunt urmatoarele :
- fisa de înscriere (conform anexei);
- copie acte de studii;
- copie certificat de nastere;
- copie buletin / carte identitate;
- fisa medicala cu viza medicului de medicina muncii, din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru meseria solicitata.

Examenul sustinut pentru autorizarea stivuitoristilor se face în fata comisiei tehnice care are urmatoarea componenta:
a)    inspectorul de specialitate al ISCIR IT- presedintele comisiei;
b)    responsabilul cursului de calificare;
c)    responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica  a instalatiilor, autorizat de   ISCIR IT, al agentului economic detinator unde au loc examinarile practice;
d)    unul sau mai multi lectori ai cursului de calificare.Pentru a fi admisi la examen, în vederea autorizarii de ISCIR IT.

Pentru a fi admisi la examen, în vederea autorizarii de ISCIR IT, candidatii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a)    au vârsta de cel putin 18 ani împliniti;
b)    îndeplinesc conditiile de sanatate pentru manevrarea stivuitoarelor si prezinta o adeverinta medicala cu mentiunea „apt pentru prestarea activitatii de stivuitorist”;
c)    fac dovada ca au absolvit cursurile de calificare, în vederea autorizarii de catre ISCIR IT;
d)    îndeplinesc conditiile de practica stabilite.

Mai multe detalii despre autorizarea ISCIR a stivuitorsitilor puteti gasi pe site-ul ISCIR