luni, 7 noiembrie 2011

Atestare macaragiu / masinist pod rulant



Macaragiul (cod C.O.R.: 8333.2.1) sau Masinist pod rulant (cod C.O.R.: 8333.1.1) este o persoana instruita si autorizata sa manevreze macarale, indiferent de tipul si destinatia acestora. Acest lucru presupune o activitate complexa, care depinde de foarte multi factori cum sunt: tipul macaralei, tipul si categoria marfurilor transportate, calitatea si eficienta transportului, gradul de securitate asigurat pentru utilajul condus si pentru marfa transportata si personalul din raza de actiune a macaralei, gradul de optimizare al procesului de transport, profesionalismul în activitate,aplicarea normelor de protectia muncii, normelor PSI si de protectie a mediului înconjurator precum si aprescriptiilor tehnice ISCIR. Autorizarea personalului pentru practicarea meseriei de macaragiu, ce intra sub incidenta ISCIR, se face pe baza unui examen sustinut conform PT-ISCIR in vigoare.

Actele necesare întocmirii dosarului de înscriere pentru calificare sunt urmatoarele :
- fisa de înscriere (conform anexei);
- copie acte de studii;
- copie certificat de nastere;
- copie buletin / carte identitate;
- fisa medicala cu viza medicului de medicina muncii, din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru meseria solicitata.

Pentru a fi admisi la examen in vederea autorizarii, candidatii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a)    au vârsta cel putin 18 ani impliniti;
b)    fac dovada calificarii in meseria pentru care solicita autorizarea;
c)    îndeplinesc conditiile de sanatate pentru a putea practica activitatea pentru care solicita autorizarea ISCIR si prezinta o adeverinta medical cu mentiunea „apt pentru prestarea activitatii de macaragiu”
d)    au absolvit cursurile de specializare „cursuri de autorizare ISCIR”
e)    îndeplinesc conditiile de practica, 150 ore pentru obtinerea autorizatiei, 24 ore pentru trecerea de la un tip de instalatie la altul din aceiasi grup si 96 ore pentru trecerea de la o grupa de instalatii la alta.


Mai multe detalii despre autorizarea ISCIR a stivuitorsitilor puteti gasi pe 
site-ul ISCIR