luni, 5 decembrie 2011

Atestarea stivuitoristilor


Autorizatia din partea I.S.C.I.R. este obligatorie pentru personalul de deservire a stivuitoarelor. 

Autorizatia se elibereaza  individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada îndeplinirii conditiilor specificate în prescriptiile tehnice I.S.C.I.R. privind capabilitatea teoretica si practica de a exercita activitatea de deservire a stivuitoarelor.

Definitii si terminologie

Stivuitorist (cod C.O.R.: 8334.1.2) – persoana instruita si autorizata care manevreaza stivuitoare, indiferent de tipul si destinatia acestora;
Autorizatia ISCIR – act (document) legal care confirma competenta profesionala, însusirea cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice adecvate necesare manevrarii stivuitoarelor în conditii de securitate si care dovedeste acceptul (permisiunea) ISCIR-IT ca posesorul sa presteze activitatile de manevrare a stivuitoarelor.
Capabilitate teoretica si practica de a exercita activitatea de manevrare – capacitatea de a întelege modul de functionare al stivuitorului deservit precum si aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite si autorizate de a efectua activitatile de manevrare a stivuitoarelor aflate în exploatare la detinatori, în regim de asigurare a securitatii în functionare.
Cursuri de calificare organizate în vederea autorizarii personalului de catre ISCIR IT – modalitatea practica de realizare a cursurilor de calificare de catre unitati de specialitate în vederea autorizarii de ISCIR- IT a absolventilor.

Actele necesare întocmirii dosarului de înscriere pentru calificare sunt urmatoarele :
- fisa de înscriere (conform anexei);
- copie acte de studii;
- copie certificat de nastere;
- copie buletin / carte identitate;
- fisa medicala cu viza medicului de medicina muncii, din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru meseria solicitata.

Examenul sustinut pentru autorizarea stivuitoristilor se face în fata comisiei tehnice care are urmatoarea componenta:
a)    inspectorul de specialitate al ISCIR IT- presedintele comisiei;
b)    responsabilul cursului de calificare;
c)    responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica  a instalatiilor, autorizat de   ISCIR IT, al agentului economic detinator unde au loc examinarile practice;
d)    unul sau mai multi lectori ai cursului de calificare.Pentru a fi admisi la examen, în vederea autorizarii de ISCIR IT.

Pentru a fi admisi la examen, în vederea autorizarii de ISCIR IT, candidatii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a)    au vârsta de cel putin 18 ani împliniti;
b)    îndeplinesc conditiile de sanatate pentru manevrarea stivuitoarelor si prezinta o adeverinta medicala cu mentiunea „apt pentru prestarea activitatii de stivuitorist”;
c)    fac dovada ca au absolvit cursurile de calificare, în vederea autorizarii de catre ISCIR IT;
d)    îndeplinesc conditiile de practica stabilite.

Mai multe detalii despre autorizarea ISCIR a stivuitorsitilor puteti gasi pe site-ul ISCIR

luni, 7 noiembrie 2011

Atestare macaragiu / masinist pod rulant



Macaragiul (cod C.O.R.: 8333.2.1) sau Masinist pod rulant (cod C.O.R.: 8333.1.1) este o persoana instruita si autorizata sa manevreze macarale, indiferent de tipul si destinatia acestora. Acest lucru presupune o activitate complexa, care depinde de foarte multi factori cum sunt: tipul macaralei, tipul si categoria marfurilor transportate, calitatea si eficienta transportului, gradul de securitate asigurat pentru utilajul condus si pentru marfa transportata si personalul din raza de actiune a macaralei, gradul de optimizare al procesului de transport, profesionalismul în activitate,aplicarea normelor de protectia muncii, normelor PSI si de protectie a mediului înconjurator precum si aprescriptiilor tehnice ISCIR. Autorizarea personalului pentru practicarea meseriei de macaragiu, ce intra sub incidenta ISCIR, se face pe baza unui examen sustinut conform PT-ISCIR in vigoare.

Actele necesare întocmirii dosarului de înscriere pentru calificare sunt urmatoarele :
- fisa de înscriere (conform anexei);
- copie acte de studii;
- copie certificat de nastere;
- copie buletin / carte identitate;
- fisa medicala cu viza medicului de medicina muncii, din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru meseria solicitata.

Pentru a fi admisi la examen in vederea autorizarii, candidatii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a)    au vârsta cel putin 18 ani impliniti;
b)    fac dovada calificarii in meseria pentru care solicita autorizarea;
c)    îndeplinesc conditiile de sanatate pentru a putea practica activitatea pentru care solicita autorizarea ISCIR si prezinta o adeverinta medical cu mentiunea „apt pentru prestarea activitatii de macaragiu”
d)    au absolvit cursurile de specializare „cursuri de autorizare ISCIR”
e)    îndeplinesc conditiile de practica, 150 ore pentru obtinerea autorizatiei, 24 ore pentru trecerea de la un tip de instalatie la altul din aceiasi grup si 96 ore pentru trecerea de la o grupa de instalatii la alta.


Mai multe detalii despre autorizarea ISCIR a stivuitorsitilor puteti gasi pe 
site-ul ISCIR                                                         

luni, 3 octombrie 2011

Calificare electrician-electronist auto


Electricianul electronist auto (cod C.O.R.: 7231.2.1) realizeaza activitatii de intretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere: diagnosticarea disfunctionalitatilor la sistemul electric; executarea lucrarilor de intretinere si reparatie a echipamentelor de producere si stocare a energiei electrice; executarea lucrarilor de intretinere si reparatie la aparatura de bord; executarea lucrarilor de intretinere si reparatie la sistemele de aprindere si pornire; executarea lucrarilor de verificare si reparatie a echipamentului de iluminare si semnalizare; executarea lucrarilor de verificare si reparatie ale instalatiilor auxiliare.
Acte necesare inscrierii:
  • Copie BI/CI
  • Copie Certificat de nastere
  • Copie Diploma de studii - invatamant minim obligatoriu
  • Adeverinta medicala cu specificatia: Apt munca Electrician Electronist Auto - original
Competente profesionale specializate:
  • Constructia si functionarea automobilului
  • Constructia si functionarea instalatiilor electrice si echipamentelor electronice auto intretinerea instalatiilor electrice auto
  • Diagnosticarea functionarii instalatiilor electrice si echipamentelor electronice auto
  • Repararea instalatiilor electrice auto
  • Conducerea automobilului


Nu necesita autorizare in exercitarea acestei meserii.                                                                                                                          


luni, 5 septembrie 2011

Colegi de serviciu

Persoane cu dizabilitati intelectuale merg impreuna la serviciu, apoi in pauza de pranz, se amuza, primesc un salariu pentru munca lor, se intorc acasa. Rutina de zi cu zi a oricaruia dintre noi. Un model semnificativ si inovator privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.


Scurt-metrajul Colegi de serviciu a fost regizat de către Bogdan Mustaţă şi a avut ca director de imagine pe Barbu Bălăşoiu.

luni, 1 august 2011

Securitate în muncă la oficiile pentru servit cafea/ceai şi pregătirea/încălzirea/servirea hranei


1. Oficiile (bufetul, etc) amenajate pentru servirea ceaiului/cafelei şi pregătirea, încălzirea, servirea hranei se vor dota numai cu utilaje şi instalaţii omologate, lipsite de risc de accidentare a utilizatorilor.
2. Punerea şi scoaterea de sub tensiune a aparatelor electrice de încălzit cafea/ceai se va face numai de către persoana desemnată a raspunde de activitatea la oficiu, astfel:
a) folosindu-se ambele mâini, cu mâna stânga fiind ţinută priza iar cu mâna dreaptă fiind ţinut ştecherul.
b) numai cu mâinile uscate, fiind interzis a se acţiona cu mâinile ude.
c) cu acordarea atenţiei necesare pentru a nu se răsturna apa fierbinte provocând auto-accidentare sau accidentarea altor persoane prezente în zonă.
3. Manipularea vaselor conţinând lichide (apă) sau hrană fierbinte se va face cu deosebită grijă, atunci când situaţia impune, folosindu-se mănuşi speciale de protecţie.
4. În cazul folosirii gazului metan la oficiu se vor respecta următoarele reguli:
a) înainte ca instalaţia să fie pusă în funcţiune, se va verifica dacă nu sunt pierderi de gaze şi dacă toate robinetele sunt închise (în cazul în care există pierderi de gaze, se va ventila întreaga încăpere cel puţin 30 min şi se va anunţa furnizorul de gaz metan);
b) robinetul de admisie a gazului se va deschide numai după ce se va aprinde chibritul;
c) poziţia persoanei care execută aprinderea va fi laterală faţă de arzator;
d) închiderea şi deschiderea gazului se va face întotdeauna numai de la robinetul dinspre arzător;
e) se interzice aprinderea focului atunci când se constată o defecţiune, indiferent de natura acesteia; în astfel de situaţii se va anunţa unitatea de service pentru remedierea situaţiei;
f) periodic se va face verificarea cu apă şi săpun (spumă de săpun) a pierderii de gaze pe la robinete sau mufele de legătură; se interzice verificarea cu flacara deschisă;
g) când se simte mirosul specific al gazului sau când arderea se face în mod neobişnuit se vor lua următoarele măsuri:
- se vor închide robinetele de admisie, se vor stinge toate focurile;
- se interzice aprinderea brichetelor, a lămpilor electrice (acţionarea întrerupătoarelor, comutatoarelor electrice) aprinderea ţigărilor, folosirea uneltelor ce ar putea genera scântei;
- se vor deschide imediat uşile şi ferestrele pentru aerisire;
- se va chema unitatea de service.
5. În cazul în care oficiul este dotat cu aragaz cu butelie pe lânga măsurile de la punctul 4 de mai sus, se vor respecta instrucţiunile privind utilizarea corectă a buteliei de aragaz şi anume:
- transportul buteliei este permis numai dacă are montate piuliţa de siguranţă şi capacul de protecţie;
- se va evita lovirea sau trântirea buteliei;
- buteliile se vor depozita numai în poziţie verticală, cu robinetul închis; buteliile de rezervă vor avea montate piuliţa de siguranţă şi capacul de protecţie;
- distanţa dintre butelie şi orice sistem de încălzire va fi de minim 1 metru;
- este interzisă folosirea buteliei fără regulator de presiune;
- la montarea regulatorului se va face întotdeauna verificarea garniturii de etanşare care trebuie sa fie în perfectă stare şi corect aşezată pe masa gâtului regulatorului;
- pentru aprinderea flăcării la aragaz se deschide mai întâi robinetul buteliei, apoi se aprinde chibritul care se va apropia de orificiul de ardere, al cărui robinet se va deschide încet;
- după utilizare se va închide întâi robinetul buteliei şi numai după ce s-a stins flacara arzatorului se vor închide robinetele de manipulare ale aparatului (sobei de gătit);
- în timp ce arde reşoul se va urmări permanent ca lichidele care fierb să nu curgă din vas, deoarece pot stinge flacăra producând astfel emanarea de gaze care pot duce la explozie.

marți, 1 februarie 2011

Explozie la o benzinărie din Drobeta-Turnu Severin!

Eveniment de sambata, 29 ianuarie 2011

În urma exploziei nu au fost victime, doar şoferul autovehiculului a ajuns la spital cu arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. Cisterna se afla la 49 de metri de staţia peco pe care o alimentase, iar pericolul ca focul să se extindă şi la aceasta a fost destul de mare. În momentul de faţă, pompierii anchetează situaţia pentru a stabili cauzele producerii exploziei.

Iata filmul cu un eveniment similar:


luni, 3 ianuarie 2011

In benzinarie...


Astazi este cea de-a doua zi a amplului protest initiat de soferii nemultumiti de preturile actuale ale combustibililor. Un numar foarte mare de persoane au raspuns pozitiv actiunii lansate pe reteaua de socializare Facebook, prin care se incurajeaza refuzul de a alimenta masinile in perioada 17-19 ianuarie.