sâmbătă, 15 mai 2010

SEVESO

Seveso este numele unei localităţi din Italia, situată la nord de Milano, unde, pe data de 10 iulie 1976,unde a avut loc un accident chimic la fabrica de pesticide ICMESA.


La producerea de triclorfenol prin supraîncălzire s-a eliminat în atmosferă forma extrem de otrăvitoare a tetraclorodibenzodioxinei. (dioxina policlorată reprezintă simbolic materiile extrem de toxice).


Accidentul a produs eliberarea în atmosferă a circa 6 tone substanţe toxice, cu grave consecinţe: aproximativ 37.000 persoane expuse; 736 persoane relocate dintr-o zonă de 110 ha (astăzi pădurea de stejari Seveso); aproximativ 4% dintre animalele de la fermele din vecinătate au
murit, iar celelalte, în jur de 80.000, au fost sacrificate pentru a preveni contaminarea prin lanţul trofic; instalaţiile şi solul din jurul fabricii au fost îndepărtate şi depozitate într-o zonă de depozitare special amenajată şi asigurată. Cu toate acestea firma a mai lucrat încă o săptămână. Nimeni nu era în fabrică când s-a întâmplat evenimentul şi conducerea ICMESA a eşuat în alarmarea timpurie. Autorităţile au început investigarea la cinci zile după accident când animalele, cum ar fi iepurii au început să moară în masa. Acest accident a fost sun semnal de alarmă care a determinat Comisia Europeană să ia măsurile necesare pentru prevenirea situaţiilor similare. Cu toate acestea, accidentele din industria chimică au continuat.